- Home
- Thy Serpent - Forests of Witchery
Thy Serpent - Forests of Witchery
Thy Serpent-Forests of Witchery
Μια από τις παλιότερες Φιλανδικές black metal μπάντες είναι οι Thy Serpent. Black Metal έγραψα; Άκυρο. Anti-Christian Dark Metal όπως οι ίδιοι ήθελαν να αυτοαποκλούνται μιας και δεν άνηκαν στη Σατανική καστα που υποτίθεται ότι ανήκει το Black Metal. Λίγο έχουν σημασία αυτά μιας και ηχητικά μιλάμε όντως για Μάυρο Μέταλλο, έστω και στη μελωδική του έκδοση. Το one man's project (στην αρχή τουλάχιστον) δημιουργήθηκε το 1992 από τον Sami Tenetz αλλά τα πρώτα demos εμφανίστηκαν το 94-95 (ακόμα μοναδικό μέλος ήταν ο Sami) ενώ άλλες μπάντες όπως οι Impaled Nazarene, Beherit, Belial και κάποιες άλλες είχαν προηγηθεί δισκογραφικά. Τα demos φρεσκοπούλησαν μιας και το είδος ζούσε χρυσές εποχές και το συγκρότημα πλέον υπογράφει με την επίσης Φιλανδική Spinefarm Records για το ντεμπούτο ''Forests of Witchery'' (1996). Πουλάει πάνω από 8000 κόπιες και άμεσα συνεχίζουν για τη δημιουργία του επόμενου βήματος τους ''Lords of Twilight'' (1997) και ''Christcrusher'' (1998). Μελωδικό black metal, στα καλύτερα του. Ένα χρόνο αργότερα, το 1999 δηλαδή, ο Sami Tenetz, δημιουργεί το πιο ακραίο παρακλάδι της Spinefarm Records, την Spikefarm. Προλαβαίνουν με την τότε σύνθεση να κυκλοφορήσουν και ένα ep αλλά τελικά το συγκρότημα χάνεται σαν προτεραιότητα αφού ασχολείται με την εταιρία. Μόνο σχετικά πρόσφαρα άρχισε κάτι να κουνιέται στο στρατόπεδο των Thy Serpent με κάποια splits με κάποια παλιά μέλη από την εποχή των 90ς να τον συντροφεύουν.
Ατμόσφαιρα. Το βασικότερο στοιχείο των Thy Serpent είναι η ατμόσφαιρα. Αποπνικτική σε στιγμές, βαρύτερη άλλοτε, πάντοτε έντονη όμως. Το πρασινόμαυρο εξώφυλλο, φωτογραφία ενός ξέφωτου σε ένα δάσος είναι και αυτό κομμάτι αυτής της πνιγηρής καταστασεις η οποία μελοποιείται σε στίχους και ήχους. Το πρώτο τραγούδι ξεκινά με αργόσυρτους για black metal ρυθμούς, σχεδόν doomy και πηγαίνει σε όλη τη διάρκεια έτσι. τα φωνητικά είναι πιο βαριά αλλά και πιο καθαρά από πολλούς black metal λαρύγγια αλλά το ίδιο χολιασμένα και οργισμένα. Τα πλήκτρα απλώνουν ένα βαρύ πέπλο πάνω στη μουσική των Thy Serpent η οποία διασαλπίζεται με αβυσσαλέα riffs και αγόγγυστους ρυθμούς. Το ''Of Darkness and Light '' μπαίνει με τα μπούνια με ένα σοκαριστικό ρυθμό και με τις κιθάρες να να διαυγάζουν μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Αλυσμόνητες μελωδίες, βεβηλωτικές κραυγές και ήχοι που οξύνουν τις αισθήσεις του ακροατή. Εξαιρετικές αλλαγές που δεν συνηθίζονται σε Black Metal ενορχηστρώσεις. Ένα φολκ πέρασμα που θα άφησε πολλά σαγόνια κατεβασμένα το 1996 πριν τα χυδαίσει η σκοτεινιά της υπόλοιπης σύνθεσης.Το κατακλυσμαίο παίξιμο, πάντοτε γαρνιρισμένο με πλήκτρα αλλά και αδάαστο μπάσο, συνεχίζεται στο ''A Traveller of Unknown Plains''. Σημαντική και εντεταμένη κιθαριστική δουλειά που δεν περιορίζεται σε λιγοστά riffs και απλοική επανάληψη. Έντεχνα και πεπειραμένα, οι συγχορδίες ιθύνουν για τον οργανικό ταίριασμα και την ιππηλασία των ρυθμών. Ναι, μια χαρά Black Metal είναι αυτό και ας μην το βαπτίζουν έτσι ούτε οι ίδιοι.
Η φύση μπορεί να εμπνεύσει τον άνθρωπο σε όλες τις τέχνες. Και οι Thy Serpent παίζουν όπως λίγοι στην χώρα τους εκείνη την εποχή. Από τα έγκατα της ψυχής τους συνθέτουν και συνάπτουν τις τέλειες ιδέες για ένα ηχητικό μελαγχολικό, κυνικό ταξίδι σαν αυτό του ''Like a Funereal Veil of Melancholy ''. Ωδή προς το Σκότος, μαυρομεταλλικοί ήχοι πάλλονται επηρμένα χωρίς να χαλαρώνουν. Οι εξευμενισμένες στιγμές υπάρχουν μόνο για να στάξουν επιπλέον βιτριόλι στα αυτιά μας και ας έχει πιο γλυκιά γεύση, τα αποτελέσματα παραμένουν πικρά. Θα κλείσουν επικίνδυνα, με ένα εννιάλεπτο ορχηστρικό τραγούδι. Ambient, dungeon synth, πείτε το όπως θέλετε, από την εποχή που ακόμα ήταν στα νηπιακά τους στάδια, έχουμε ένα εφιαλτικό ταξίδι σε θεοκατάρατα μέρη, υπαρκτά και μη. Χάσιμο μέχρι το σβήσιμο, ίσως ιδιοτροπιάσει κάποιους που θέλουν τα ορχηστρικά να είναι σύντομα αλλά για τους υπόλοιπους είναι πύλη για άλλους κόσμους.