- Home
- Saracen - Vox in Excelso
Saracen - Vox in Excelso
Saracen-Vox in Excelso
Ένα από τα ομορφότερα ντεμπούτα του N.W.O.B.H.M. είναι αναμφίβολα το ''Heroes, Saints & Fools'' των Saracen (https://www.metalzone.gr/monuments/saracen-heroes-saints-fools). Από νωρίς έδειξαν την αγάπη τους προς το prog rock αλλά και τις πιο μελωδικές/εμπορικές φόρμες (Change Of Heart-1984) πάντοτε με μεγαλοφυείς ενορχηστρώσεις και ιδέες. Όταν το συγκρότημα επανασυνδέθηκε το 2000 από τους Steve Bettney (φωνή), Rob Bendelow (κιθάρες) και Richard Lowe (πλήκτρα), ο ήχος πλέον κυλούσε σε πιο prog rock φόρμες. Το ''Red Sky'' είναι ένα ηχητικό κομψοτέχνημα που θα έπρεπε να είναι ευρέως γνωστό, κάτι που αδιανόητα δεν συμβάινει και αναρωτιέμαι τι δεν πάει καλά με τους σημερινούς ακροατές. Ο θρίαμβος επαναλαμβάνεται τρία χρόνια μετά με το ''Vox In Excelso'' (2006) με νέο πληκτρά πλέον και κόνσεπτ ιστορία. Δύο ακόμα δίσκοι θα κυκλοφορήσουν περήφανα έχοντας το λογότυπο στα εξώφυλλα τους και ας προτιμώ τα προηγούμενα τους. Το συγκρότημα είναι ακόμα ενεργό χωρίς δισκογραφική συνέχεια αλλά ευτυχώς δίνει το ''παρών'' σε σημαντικά φεστιβάλς και κάποιοι μπορούν να τους απολαμβάνουν όσο είναι ακόμα δυνατόν.
Ο τέταρτος κατά σειρά δίσκος των Saracen έχει θεματική ιστορία. Πολλά συγκροτήματα στο χώρο (prog rock/metal) αποφασίζουν κάτι τέτοιο, τους οδηγεί η πρόκληση. Εδώ ας αναφερθεί ότι μιλάμε για μια πολύ ωραία στημένη ιστορία πάνω στους Ναίτες ιππότες εμπνευσμένο από την νουβέλα του Dan Brown, ''Κώδικας Ντα Βίντσι''. Και επειδή φαντάζομαι πολλοί έχουν διαβάσει το βιβλίο ή δει την ταινία, ξέρουν περί τίνος πρόκειται και ποιο είναι το Μεγάλο Μυστικό που προστατεύανε. Η πλάκα είναι ότι η ταινία κυκλοφόρησε ένα μήνα πριν το δίσκο και δεν ξέρω αν πρόκειται για τρομερή σύμπτωση ή για εξαιρετική επίδραση πάνω στους Saracen οι οποίοι λογικά θα ετοιμάσανε το στιχουργικό κομμάτι άμεσα ώστε να συνταιριάξει με τη μουσική. Δίπλα στους Steve Bettney (φωνή) και Rob Bendelow (κιθάρες) πλέον έχουν προστεθέι νέα μέλη. Ο γιος του Rob, Richard έχει αναλάβει το μπάσο από τον προηγούμενο δίσκο, στα πλήκτρα ο Paul Bradder που ταίριαξε σε όλα με τους υπόλοιπους και βρίσκεται ακόμα και σήμερα στη μπάντα ενώ πίσω από τα drum kits είχαν τον γνωστό (και στην Ελλάδα μιας και έχει παίξει και σε δικές μας μπάντες) sessionά Mark Cross. Η γυναικεία φωνή που κάνει αυτές τις όμορφες αφηγήσεις ανήκει στην Meg Fairlie Maunder ενώ οι ηχογραφήσει έγιναν μερικώς στην Αγγλία και άλλες στη Σουηδία (Martin Kronlund).
Με τέτοια ομάδα, παλιούς και νέους, δύσκολα να μην πιάσεις κορυφή. Το ''Meet Me at Midnight'' δείχνει τον μουσικό τους δρόμο ο οποίος θηριώνεται μέσα από κιθαριστικά μέρη (όλη η μουσική γραμμένη από τον Rob), μελωδοποιείται από τη φωνή του Steve, ανασυσταίνεται από περιεργαζόμενα πλήκτρα. Το ''Exile '' είναι από τα αγαπημένα του δίσκου. Συναισθηματικές αρμονίες εκμυστηρεύονται στον ακροατή από όλα τα όργανα. Πολλές οι ηχητικές παγίδες που στήνουν για να πιαστείς στη θηλιά τους. Βουρκωμένη φωνή, γαλήνευτικά πλήκτρα γεφυρωμένα με αγκαθωτές συγχορδίες. Το στιχουργικό κομμάτι γοητεύει το μυαλό, το ηχητικό κομμάτι το γονιμοποιεί και η ιστορία εξελλίσεται πανέμορφα. Η κιθάρα μονολογεί πανέμορφα στέλνοντας τα δικά της μυνήματα. Το λατρεμένο '' The Order ''αντηχεί στα αυτιά μου και μετά το πέρας του χάρη στις φωνητικές διαδοχές του, τα αποστομωτικά του κιθαριστικά βαδίσματα. Αδιάτρητοι ρυθμοί από πληκτροφόρα πυροκροτήματα πριν την άφιξη του ενστικτώδες παιξίματος του πατέρα Bendelow. Κάθε μέλος ανταποδίσει την ενέργεια που παραλαμβάνει από τα άλλα μέλη και το πολλαπλασιάζει. Απεύχομαι να μην σας κουράζουν οι αφηγήσεις που προλογίζουν κάθε σύνθεση μιας και η μουσική απόθεση στη συνέχεια είναι ένας ηχητικός καταυγασμός που θα φωτίσει τη ζωή σας. Οι τροχοί του δεκάλεπτου ''Mary'' μου ραγίζουν την ψυχή με τις φρενηρείς αλλαγές, τις μεγαλοφυείς ιδέες και εκτελέσεις, τις φιλοκίνδυνες συναισθηματικές εκβαθύνσεις , το ευσεβές μεταλλικό σθένος που το χαρακτηρίζει. Τρομερή σύλληψη, εξαιρετική λάμψη. ΥΜΝΟΣ. Συμφωνική πανδαισία, μια ορχήστρα πέντε ατόμων. Αφήστε την κιθάρα να σας καθοδηγήσει στο ''Chain Reaction'' πριν ακούσετε ένα hard rock τραγούδι που θα μπορούσε να είχε βγει στα 70-80ς και περάστε στην αντίπερα όχθη με το ομώνυμο που βασίζεται πάνω σε φωνητικές γραμμές και πιάνο. Για 75 λεπτά ζήσε στον συναρπαστικό κόσμο των Saracen και των Ναίτων, θρονιάσου και επέτρεψε στον προοδευτικό, συμφωνικό τους ήχο γεμάτο εγκάρδιες αρμονίες να μεταλαμπαδεύσει μέσα σου.