Kansas - Point Of Know Return (Live & Beyond)

Kansas ‎– Point Of Know Return (Live & Beyond)

Τους Kansas τους ξέρουμε ΟΛΟΙ. Ακόμαι και αυτοί που δεν τους ξέρουνε. Τι εννοώ; Υπάρχει κόσμος που λατρεύει τραγούδια-χιτάκια τους όπως τα ‘’ Carry On Wayward Son’’ και ‘’ "Dust in the Wind" χωρίς να γνωρίζει καν το όνομα της μπάντας. Και όμως τα έχει χιλιοακούσει σε μπαράκια και ραδιόφωνο. Μην πολυλογούμε. Η ιδιαίτερη αυτή Progressive Rock μπάντα έχει σχεδόν 50ετή καριέρα και αγαπήθηκε τόσο στη χωρα τους (ΗΠΑ) όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη. Είναι λατρεία και το πόσο ταιριάξανε το βιολί στη μουσική τους. Δεκαέξι δολοκληρωμένοι δίσκοι, πέντε ζωντανά ηχογραφημένο. Οκτώ χρυσοί και τρεις πολυπλατινένιοι (επισης πλατινένιος ο live δίσκος ‘’ Two for the Show’’. Σταματάμε με τους αριθμούς για να μιλήσει η μουσική τους. Το καλοκαίρι του 2020 κυκλοφόρησαν τον τελευταίο τους δίσκο ‘’ The Absence Of Presence’’ (https://www.metalzone.gr/reviews/kansas-absence-presence). Και μιας και το 2016-16 κάνανε τουρνέ για τα 40 χρόνια του ‘’Leftoverture’’ το οποίο και κυκλοφορήσανε σαν “Leftoverture Live & Beyond ήρθε η ώρα να κάνουν κάτι αντίστοιχο για την τουρνέ του ‘’Point Of Know Return’’ που ξεκίνησε το 2018 ( τα τραγούδια του Live είναι από συναυλίες που έγιναν το 2019-20) . Έτσι, πλέον στα χέρια μας έχουμε το διπλό live “Point of Know Return Live & Beyond” που κυκλοφόρησε 28 Μαίου από την Inside Out Music σαν διπλό digipak cd   ή τριπλο βινύλιο (μαζί με διπλό cd). Απάνω τους.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Η παρούσα σύνθεση των Kansas αποτελείται από τον αυθεντικό drummer Phil Ehart και τον αυθεντικό κιθαρίστα Richard Williams καθώς επίσης και τους Billy Greer (μπάσο/φωνή), Ronnie Platt (φωνή/πλήκτρα), David Ragsdale (βιολί/κιθάρα), Tom Brislin (πλήκτρα/φωνή) και Zak Rizvi (κιθάρα). Το πρώτο cd αποτελείται από διάφορα τραγούδια ανεξάρτητα της επετειου του ‘’Point Of Know’’. Εδώ θα ακούσετε παλιούς ύμνους (70ς μα και 80ς)  σαν τα ‘’Cold Grey Morning’’, ‘’Song for America’’, το ορχηστρικό ‘’ "Musicatto" από το υποτιμημένο ‘’Power’’ του ’86, ενώ δεν λείπουν και πάλι τρία τραγούδια από τον ‘’Leftoverture’’ δισκο, με τα έγχορδα να παίρνουν φωτιά, είτε μιλάμε για κιθάρες, είτε μπάσο, είτε βιολί. Όλοι τους άψογα εκτελεστικά με το αυθεντικό συναίσθημα να μεταφέρεται στον αέρα αρκετά πιστά μετά από τόσα χρόνια κάνοντας με να εύχομαι να μπορούσαν να είμουν παρών και γω σε αυτές τις ‘’δεινοσαυρικές’’ (κούνια που σας κούναγε) συναυλίες.

Το δεύτερο cd ξεκινάει όπως είναι αναμενόμενο με τα 10 τραγούδια του ‘’Point of Know Return’’. Ντάξει, δεν υπάρχει κάτι άλλο να γραφτεί για αυτό το μουσικό θαύμα που να μην έχει ήδη αποτυπωθεί παλιότερα και καλύτερα από άλλους. Στη ζωντανή φόρμα (προ 2ετίας-3ετίας) που εκτελέστηκαν  τα συγκεκριμένα, ο ενθουσιασμός στο παίξιμο είναι εμφανέστατος. Φαίνεται πόσο το διασκεδάζουν παίζοντας τα και το απολαμβάνουν εξίσου όσο και ο κόσμος από κάτω τους. Δεν είναι τυχαίο που είναι ένας από τους δυο ΠΙΟ επιτυχημένους δίσκους τους. Όλα τα τραγούδια είναι ένα και ένα, σαν συνθέσεις, ενορχηστρώσεις, με πανέξυπνους στίχους. ‘’ Point of Know Return’’, ‘’ Portrait (He Knew)’’, ‘’ Closet Chronicles’’, ‘’ Dust In The Wind’’ ( στο οποίο ευχαριστούν το παλιό κιθαρίστα Kerry Livgren στον οποίο οφείλουν τη σύνθεση του συγκεκριμένου υπερχιτ και όπως παραδέχονται και οι ιδιοι έκαναν καριέρα πάνω σε τραγούδια σαν και αυτό), ‘’ Sparks Of The Tempest’’, ‘’ Nobody's Home’’, ‘’ Hopelessly Human’’ (από τα καλύτερα τους), σαν να λέμε ο δίσκος ΟΛΟΣ. Προσθέστε ότι  υπάρχουν ακόμα τέσσερα τραγούδια για την πλήρης απόλαυση του ακροατή σαν τα ‘’ Carry On Wayward Son’’ (το prog rock το ίδιο), ‘’ People Of The South Wind’’ (υπερκόμματος), ‘’ Refugee’’ (απίστευτη εκφραστικότητα σε ένα από τα αγαπημένα μου από τους Kansas) και το αρχαιο ‘’ Lonely Wind’’ από το ντεμπούτο (σειρά να ευχαριστήσουν  τον Steve Walsh (τραγουδιστή/πληκτρά στα πρώτα χρόνια τους). Η βαθμολογία αφορά το συναυλιακό κομμάτι, τα τραγούδια δεν τα αγγίζουν οι αριθμοί.

 

 

Copyright 2023. All Right Reserved.