Angus - Warrior of the World

Angus - Warrior of the World 1987 (Full Album)

Angus-Warrior of the World

Λατρεύουμε τα επικά εξώφυλλα δίσκων και οι Ολλανδοί Angus είχαν τέτοια και στις δυο δισκάρες που κυκλοφόρησαν στα 80ς. Φθινόπωρο του 1983 και τέσσερις φίλοι παίζουν δυνατά μουσική στη σοφίτα ενός σπιτιού. Ονομάζουν την μπάντα Angus, όπως δηλαδή ο σκωτζέζικος ταύρος αλλά και ο κιθαρίστας των AC/DC. Ο μπασίστας είχε εκπαιδευτεί στο κλασσικό βιολί και ο ντράμερ έχε σπουδάσει μουσική και αυτό πέρασε και στη μουσική τους που παρόλο μιλάμε για heavy metal, βασιζόταν σε κλασσική δομή. Τα τέσσερο πρώτα τραγούδια των Angus είναι έτοιμα και βρίσκονται στο demo της ίδιας χρονιάς, δίνοντας τις πρώτες συναυλίες. Το 1985 ετοιμάζουν το δεύτερο τους demo ‘’ Track of Doom’’  με τεσσερα νέα τραγούδια εκ των οποίων τα δυο θα μπουν στη συλλογή ‘’The Heavy Touch’’ μαζί με άλλες Ολλανδικές ανερχόμενες μπάντες. Η συλλογή πήγε καλά, το όνομα των Angus ακούστηκε στα καλύτερα σχόλια και ένα συμβόλαιο με την μικρή Ολλανδική Megaton Records κερδίθηκε. To ντεμπούτο ‘’ Track of Doom’’ κυκλοφόρησε το 1986, έχει τα δυο τραγούδια του αντίστοιχου ντεμο αλλά όχι τα άλλα δυο που μπήκαν στην συλλογή. Συνολικά 8 συνθεσάρες που θα βγάλουν το πιο Heavy Metal εαυτό σας έξω. Οι ομοιότητες με Omen πάρα πολλές και μόνο με θετικά απότελέσματα. Ένα χρόνο μετά και με μια αλλαγή στη θέση του μπασίστα κυκλοφόρησαν το εξίσου θεικό ‘’Warriors Of The World’’ από την ίδια εταιρία. Δυστυχώς το 1998 φεύγει και ο ντράμερ της μπάντας και η μπάντα διαλύεται. Πολλές επανασυνδέσεις για επανακυκλοφορίες ή συναυλίες αλλά τίποτε πιο μόνιμο. Το 2019 χάσαμε και το λαρρύγι της μπάντας και νομίζω ότι πλέον δεν υπάρχει και λόγος επανασύνδεσης.

Αν το ‘’ Track of Doom’’   είχε δυο κένταυρους πολεμιστές στο εξώφυλλο, το ‘’ Warrior of the World’’ έχει τον αντίστοιχο Κόναν style μαχητή του. Μέσα σε λιγότερο από 40 λεπτά παίρνεις μέρος σε επικές ηχητικές μάχες που σου φουσκώνουν το στήθος από περηφάνια και απόλαυση. Ο ήχος έχει αλλάξει αρκετά σε σχέση με το Omenικό ντεμπούτο. Εδώ έχουμε digital drums, guitar synthesizers κτλ. Είμαστε στο 1987 και ένα χρόνο πριν οι Iron Maiden έχουν βγάλει το ‘’Somewhere In Time’’ , οι Judas Priest το ‘’Turbo’’ και ούτω καθεξής και αυτό δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστους τους Angus. Από το εναρκτήριο ομώνυμο τραγούδι, βλέπουμε μια πιο μελωδική πλευρά σε σχέση με το παρελθόν που θυμίζει Dio (hη φωνή είναι ίδια) των πρώτων τριών-τεσσάρων  δίσκων. Στο ‘’ Moving Fast’’ ανεβάζουν ταχύτητες και αφήνουν τις κιθάρες να γλιστρήσουν παραδίδοντας metalομελωδίες. Όπως πάντα, υπεύθυνος για τις συνθέσεις είναι ο κιθαρίστας Bert Foxx Ettema που δεν χάνει ευκαιρία να σολάρει μανιασμένα και ενστικτωδώς.

Σίγουρα οι περισσότεροι θα προτιμούν το ντεμπούτο μιας και είναι πιο αγριεμένο. Όμως το υλικό του  ‘’ Warrior of the World’’ δεν θα έπρεπε να απολογείται μιας και έχει οργανικό ήχο απλά πιο μελωδικό και πιασάρικο. Ακούγοντας το ‘’ Money Satisfies’’ το οποίο με ευκολία σφραγίζει την διαχρονικότητα και ποιότητα του δίσκου με τα αναρίθμητα leads του και τα υπέρμετρα φωνητικά του μεγάλου μάστορα Edgar Lois (από το J.D. Kimball σε Dio). Το στιχουργικό περιεχόμενο του δίσκου δεν ασχολείται με μάχες και δράκους αλλά με θέματα που αφορούν τους πάντες και καλό θα ήταν να διαβαστούν και για να μπουν οι τροχοί του μυαλού μας σε κίνηση. Το ‘’ Black Despair’’ θυμίζει τις παλιότερες εποχές και παραδίδει ανόθευτο ατσάλι (ηχητικά) με μελωδίες να αναδύονται από κάθε κύμα riffs που προσπαθεί να σε πνίξει. Στα ίδια επίπεδα και το ‘’ 2086’’ με ένα Judas Priest άγγιγμα και επιπλέοντες αρμονίες που μένουν στην επιφάνεια καθόλη τη διάρκεια του τραγουδιού, όσο επιθετικοί και να γίνονται οι ρυθμοί.  Εδώ θα ακούσετε και κάποιες τσιρίδες (μετά το δεύτερο λεπτό) που θα ζήλευε το 98% της Αμερικάνικης US Power Metal σχολής. Τραγούδι-χιονοστιβάδα, όσο περνά γίνεται δυνατότερο, με μεγαλύτερο όγκο και πιο επικίνδυνο. Σαφέστατα από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου που θα εξυμνείται ακόμα και στην χρονιά που αναφέρεται. ΥΜΝΟΣ. Συνεχίζει πιο αβαρή αλλά το ίδιο καταστροφικά. Τα digital drums ίσως σας ξινίσουν λιγάκι αλλά μιλάμε για αμελητέα ενόχληση. Αρκετά καλή μπαλάντα του ‘’ I'm a Fool With Love’’ που δυστυχώς δεν υπάρχει στην έκδοση της Sentinel Steel που περιέχει και τους δυο δίσκους για ευνόητους λόγους. Ο δίσκος κλείνει με το ‘’ If God's in Heaven’’ που ξεκινά με riff που θυμίζει αντίστοιχο των Fates Warning εποχής Perfect Symmetry, άρα και προηγήθηκαν. Όπως και να χει,  η σύνθεση υπερμετράει και ενεδρεύει με πολλά hooks που θα σας κερδίσει. Όπως ΟΛΟΣ ο δίσκος.

Copyright 2024. All Right Reserved.