Forbidden - Twisted into Form

FORBIDDEN - Step By Step (OFFICIAL MUSIC VIDEO)

Forbidden-Twisted into Form

Thrash και Αμερική. Δεύτερο μισό των 80ς. Ένα και ένα τα συγκροτήματα με κυκλοφορίες που άφησαν εποχή. Και ας σε ξέβραζε η Bay Area. Οι Καλιφορνέζοι Forbidden Evil ξεκίνησαν το 1985 και μέχρι το 1987  που συντόμευσαν το όνομα τους στο απλούστερο Forbidden, πήραν μέρος στην συλλογή της Αμερικάνικης εταιρίας Restless, ‘’ Eastern Front: Live at Ruthie's Inn’’ το 1986 με το τραγούδι ‘’March Into Fire’’ καθώς και κυκλοφόρησαν έξι τρομερά demos. Για την ιστορία, η συλλογή περιείχε μπαντάρες, πολλές από τις οποίες άφησαν ιστορία όπως D.R.I, Vio-lence, Death Angel, Sacrilege, Blind Illusion, Hexx, Legacy (Testament) κτλ. Το συμβόλαιο με την Combat κερδίζεται, το ομώνυμο ντεμπούτο κυκλοφορεί το 1988 και λατρεύεται άμεσα δίνοντας μέλλον στη μπάντα. Η πενταμελής νεαρά σύνθεση τα δίνει όλα, νεανικό ενθουσιασμό και πάθος-πώρωση και το  αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό. Δυο χρόνια αργότερα και αφότου υπάρξει αλλαγή στη θέση του ενός εκ των δυο κιθαρίστων, η μπάντα προβαίνει στο δεύτερο τους αριστούργημα, ‘’Twisted Into Form’’. Τα 90ς έχουν εισέλθει για τα καλά, οι Thrash μπάντες γίνονται πιο ακίνδυνες-μελωδικές ή επιλέγουν προσμίξεις (crossover). To ‘’Distortion’’ του 1994 και το ‘’Green’’ του 1997 δεν είναι διόλου άσχημοι δίσκοι αλλά τους λείπει η ‘’τα σπάω όλα’’ διάθεση που τους χαρακτήριζε.  Άμεση διάλυση μετά την τελευταία τους κυκλοφορία και μόνιμη επανασύνδεση (με τρία αυθεντικά μέλη σε φωνή/κιθάρα/μπάσο με δυο από αυτούς να εγκαταλείπουν το 2012 και από τότε δεν είχαμε νέα τους) το 2007 με το ‘’Omega Wave’’ του 2010 να έχει δυνατό υλικό αν και με χαλούσε προσωπικά η μοντέρνα του παραγωγή.

To ‘Twisted Into Form’’ έχει βαπτίσει μια υπερτεχνική-τρομερή προοδευτική μπάντα από Νορβηγία. Διόλου τυχαίο μιας και οι δυο κιθαρίστες των Forbidden ξεσαλώνουν. Ο ερχομός του Tim Calvert σήμανε συνθετική άνοδο για το συγκρότημα με τον ίδιο να υπογράφει σε όλες τις συνθέσεις εκτός του ύστατου ‘’ One Foot in Hell’’. Μαζί του σε κάθε σύνθεση ο έτερος κιθαρίστας Locicero και ο πασίγνωστος drummer Paul Bostaph που κάνει εδώ και δεκαετίες καριέρα στους Slayer, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που εκτός των Forbidden, τα ονόματα τους δεν ακούστηκαν παραέξω. Μόνο ο Tim Calvert έπαιξε στον ίσως πιο αγαπημένο μου δίσκο των Nevermore, το ‘’ Dreaming Neon Black΄’’. Και μιας και γίνεται αναφορά γύρω από το όνομα του, δυστυχώς αποχώρησε από την ζωή στις  30 Απριλίου (2018) από Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS). Παραγωγάρα από τον Michael S. Rosen, άνθρωπό που ευθύνεται για πάμπολλες thrash metal κυκλοφορίες, παλιές μα και καινούριες ενώ υπεύθυνος για το εξώφυλλο ο  Kent Mathieu με πάμπολλα στολίδια στο Thrash και Death Metal ιδίωμα. Τα πάντα υπέγραφαν για την τελειότητα…..

…..η οποία βέβαια θα μπορούσε να μην συμβεί αν τα τραγούδια δεν είχαν αυτό το τραυματικό-επιθετικό-τεχνικό-μελωδικό. Τα είχε όμως. Πολυεπίπεδη επίθεση. Κρουστά που αν τα ακολουθήσεις με τον σβέρκο σου, πιθανότατα να μείνεις αναίσθητος. Χωρίς προειδοποιήσεις σκάνε τα riffs από δεξιά και αριστερά, κάθε ηχείο σου κάνει στρυφνό πόλεμο. Συνάθροιση μαχητικών ήχων από πέντε μουσικούς, εσωκλείοντας και τον τραγουδιστή Russ Anderson που άλλοτε ουρλιάζει και άλλοτε τρομοκρατεί με την φωνή τους. Μόνο στα ‘’ Out of Body (Out of Mind)’’ και ‘’ R.I.P.’’ ακούμε μελωδικότερες φωνητικές γραμμές, αποτέλεσμα περισσότερο των πολυφωνικών (φιλαράκια της σκηνής) παρά του ιδίου. Πραγματική βούληση σε συνάθροιση με τεχνική κατάρτιση και νεανική έξαρση ψυχής δίνουν στον ακροατή αιχμηρούς ήχους που δεν τσιγκουνεύονται σε τίποτα. Αμέτρητα σόλος και leads, χορταστικούς έξυπνους στίχους, μελωδίες που εσωκλείονται σε εκρηκτικές αμπούλες, συνθετικό οίστρο, ρυθμική συμφωνία και δυο εφιαλτικό ορχηστρικά τραγούδια. Υπάρχουν πιο τεχνικές thrash μπάντες, πιο γρήγορες, πιο ακραίες, πιο μελωδικές, πιο ρυθμικές, πιο…. Δεν ξέρω όμως πόσοι δίσκοι είναι τόσο ισορροπημένοι με όλα τα παραπάνω σε ένα και μόνο. Καμιά έξοδος από το βάναυσο υλικό τους που είναι συνυφασμένο από τις καλύτερες διαθέσεις και ιδέες. Ακούς R.I.P. και νιώθεις σαν να ακούς Judas Priest να θρασάρουν. Η επιτομή του γάμου του Power και του Thrash Metal. Το ‘’ Twisted into Form’’ είναι ένα ουρλιαχτό μέσα στη νύχτα, ακούγεται επικίνδυνο αλλά και ενδιαφέρον όσο και προκλητικό. Μοναδικό αδίκημα το ότι δεν υπήρξε ανάλογη συνέχεια. Θα μιλούσαμε για αυτούς μέσα στις 10 καλύτερες Thrash μπάντες αλλά δυστυχώς ακολούθησαν άλλο δρόμο.

Copyright 2024. All Right Reserved.