Iluvatar - Children

Iluvatar - Children

Το prog rock μεγαλούργησε στα 70 και ήταν σε ύφεση στα 80ς. Οι συθέσεις στα τέλη των 70ς είχαν φτάσει σε δυσθεώτητα επίπεδα ποιότητας αλλά και ηχητικής και καλλιτεχνικής μεγαλομανίας με τους οπαδούς να κουράζονται σταδιακά. Τα μουσικά είδη που εμφανίστηκαν στα 80ς, σαφώς πιο απλουστευμένα κέρδισαν το νεαρό κόσμο με την αμεσότητα και την δύναμη τους. Το prog rock επανήλθε τη δεκαετία των 90ς, ως neo-prog rock.  Η νέα φουρνιά διόρθωσε κάποιες ενοχλητικές λεπτομέρειες των παλιών αλλά γενικότερα βασίστηκε στον μουσικό πλούτο τους. Αμέτρητα τα παραδείγματα που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Πηγαίνουμε Αμερική και γνωρίζουμε τους Iluvatar που ξεκίνησαν το 1992 ως συνέχιση του συγκροτήματος Sojourn που υπήρχε από το 1983. Το όνομα της μπάντας αναφέρεται στον Ilúvatar, το όνομα ξωτικού για τον βασιλιά στο The Lord of the Rings του Τόλκιν (The Silmarillion). Το πρώτο άλμπουμ των Ilúvatar, το Ilúvatar, κυκλοφόρησε το 1993. Ο αρχικός κιθαρίστας Tom Kraus συνέγραψε τα περισσότερα από τα τραγούδια από το πρώτο τους και μερικά τραγούδια από το δεύτερο άλμπουμ τους, ‘’Children’’ που κυκλοφόρησε το 1995 και με νέο μπασίστα τον  Dean Morekas. Νέα αλλαγή, αυτή τη φορά πίσω από το drum kit και τρίτος δίσκος το ‘’Sideshow’’ του 1997 που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια συλλογή ζωντανών τραγουδιών, εναλλακτικών εκδόσεων και προηγούμενων δημιουργιών που δεν έχουν κυκλοφορήσει. Τελευταίος τους δίσκος το αρκετά καλό ‘’ A Story Two Days Wide ...’’  και μετά ...τίποτα. Δεκαπέντε χρόνια μετά,  μας ξαναταρακουνάνε με το πολύ καλό ‘’From The Silence’’, δίνουν μια τελευταία παράσταση και δίνεται το τέλος (με την αποχώρηση του βασικου συνθέτη/στιχουργού/τραγουδιστή McLaughlin) για το συγκρότημα.

Βασικότατες επιρροές των Iluvatar είναι οι Genesis (εποχής Peter Gabriel) και Marillion (που και αυτοί είναι έμμεσα επηρεασμένοι από Genesis, απλά είναι 80ς, αρχαιότεροι δισκογραφικά των Iluvatar).  Το πανέμορφο, prog-ταιριαστό εξώφυλλο (θα μπορούσε να ήταν δημιούργημα του Dali) είναι του Tito Salomoni και είναι λεπτομέρεια του  ‘’Road  To Knowledge’’ πίνακα. Όλη η μουσική είναι γραμμένη το 1995 εκτός από τρεις συνθέσεις του συμμετέχει ο Kraus (ή είναι ολόδικη του) , το ‘’ Late Of Conscience’’ που είναι του 1988 και τα ‘’ Eye Next To Glass’’ και ‘’ Your Darkest Hou’’ που είναι του 1990. Παραγωγή και μίξη,  τους πρώτους μήνες του 1995 στα Secret Studios από την ίδια τη μπάντα και τον John Grant. Τέλος, η παιδική χορωδία που ακούγεται στο ‘’ In Our Lives’’ είναι η Hellacious Barnacious Children’s Choir.

Το κουιντέτο που αποτελεί τους Iluvatar είναι κάτι παραπάνω από προικισμένο. Ισομερισμένοι ήχοι από όλους τους οργανοπαίχτες, ο τέλειος συνδυασμός τεχνικής, λυρισμού, μελωδίας, ατμόσφαιρας.  Πατάνε στις βάσεις δημιουργίας που χρησιμοποίησαν ή δημιούργησαν οι προαναφερθέντες μπάντες και κατασκευάζουν τις δικές τους εκπληκτικές συνθέσεις οι οποίες σίγουρα θα λατρευτούν από οπαδούς των συγκεκριμένων συγκροτημάτων. Παίζουν τόσο στοχευμένα και προσεκτικά που εύκολα μπορούν να σου θρυμματίσουν την καρδιά ή να στη γεμίσουν  με δύναμη. Τα συστατικά που χρησιμοποιούν είναι έωλα και γι αυτό κερδίζουν και νεότερους οπαδούς που αποζητούν  κάποια φρεσκάδα σε ένα ταλαιπωρημένο ήχο. Δεν τραβούν πολύ τις συνθέσεις τους, δεν επαναλαμβάνονται άσκοπα, δεν παίζουν τα άπαιχτα μόνο και μόνο για την υπερβολή και την επίδειξη. Τα πάντα μετρημένα, όχι όμως απλοικά και εφήμερα. Αποφασιστικά, πνευματώδη, εμπνευσμένα. Συνταρακτικές συναισθηματικές ερμηνίες που συνοδεύονται από περιπλεγμένη αλλά όχι λαβυρίνθια μουσική θάλασσα. Το ‘’ Late of Conscience’’ είναι από τις αγαπημένες μου στιγμές που η Τέχνη λιώνει σε νότες που κυλάνε προς τα αυτιά σου. Αν βαριέσαι το prog rock, κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και άκου τουλάχιστον το συγκεκριμένο τραγούδι. Νομίζω ότι θα ήταν βαρετό να κάνω περιγραφή των ήχων που ακούω σε κάθε σύνθεση γι αυτό και αρκούμαι στο να γράψω ότι κάθε τραγούδι είναι σαν αρματοδρομία του Αγ. Βασίλη με γεμάτο φορτίο που το αδειάζει μέχρι να μην μείνει μέσα στο τσουβάλι ούτε αέρας. Ακόμα και στο πιο ταξιδιάρικο και στοιχειωμένο  "Eye Next to Glass", η πράα φωνή, τα μονολεκτικά κιθαριστικά μέρη και τα άπειρα πλήκτρα δημιουργούν φανταστικά δώρα για όλους μας.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.