Naglfar - Vittra

Naglfar-Vittra

Δεν μπερδεύουμε τους Γερμανούς Naglefar με τους Σουηδούς Naglfar. Μπαντάρες αμφόρερες με εξαιρετικούς δίσκους στην φαρέτρα τους αλλά μόνο οι δεύτεροι άντεξαν στο χρόνο και έφτιαξαν το όνομα τους γνωστότατο. Ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή σε μια μπάντα που πήρε το όνομα της από το καράβι (φτιαγμένο από τα νύχια νεκρών) που θα μπεί στη θάλασσα στη μάχη του τέλους του κόσμου. Ωραίο όνομα για μια Βόρεια black metal μπάντα. Έτος δημιουργίας το 1992 με μέλη που αφήσαν τα ίχνη τους στο είδος και με άλλες μπάντες: Kristoffer "Wrath" Olivius, Andreas Nilsson, Jens Rydén, Morgan Hansson. Καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάω. Το πρώτο ντέμο (1994) περιείχε 3 συνθέσεις (μαζί και intro/outro), όπως και το πρόμο του 1995. Αυτά τα 6 τραγούδια (ελαφρώς παραλλαγμένα) μαζί με ακόμα πιο φρέσκο υλικό αποτελεί το ντεμπούτο ‘’Vittra’’ που κυκλοφόρησε την ίδια χρνιά μέσω της Wrong Again Records. Προστίθεται και φυσικό πρόσωπο πίσω από το drum kit (Mattias Grahn) και έχουμε το ‘’Diabolical’’ του 1998. Νέα αλλαγή στη θέση του ενός κιθαρίστα και ακόμα πιο μελωδική πορεία στο ‘’Sheol’’ (2003). Αποχώρηση του Jens Rydén με τον Olivius να αναλαμβάνει πλέον διπλά καθήκοντα. Από το ‘’Sheol’’ και μέχρι σήμερα βρίσκονται στη Century Media κυκλοφορόντας ενδιαφέροντες δίσκους μελωδικού black metal αλλά η πρώτη αγάπη είναι και παντοτινή.

Η φωτογραφία στο εσώφυλλο του ‘’Vittra’’ τα επεξηγεί όλα. Τέσσερις μαυροντυμένοι τύποι που κρατάνε σπαθιά,φοράνε κάπες, έχουν τόσα καρφιά που χτίζεις βάση για πολυκατοικία και δεν υπάρχει corpsepaint. Εξώφυλλο μια ασπροντυμένη κοπέλα σε ένα κατασκότεινο δάσος. Στίχοι ανάλογοι αλλά όχι Σατανιστικοί. Είμαστε στο 1995. Οι Νορβηγοί παίζουν πιο ακραία και ‘’αυθεντικά’’, οι Σουηδοί πιο μελωδικά και ελαφρώς πιο πειραματικά. Κάπου ανάμεσα σε αυτούς τους δυο κόσμους, το ντεμπούτο των  Naglfar. Γρήγορο, ρυθμικό, εξαγνιστικό. Τραγούδι-στίχοι στα αγγλικά, γραμμένοι από τα ¾ της μπάντας (εξερείται δηλαδή ο Hansson) ενώ η μουσική από όλους. Άφθονοι ήχοι από πλήκτρα, ακόμα και το βιολί που ακούς στο ‘’ As the Twilight Gave Birth to the Night’’. Ακουστικές κιθάρες από τον Nilsson όπως και τα πλήκτρα που τα μοιράζεται μαζί με τον  Ryden. Επίσημο μέλος για τα drums δεν υπήρχε, όλα τα έπαιξε ο Matte Holmgren (Embracing). Παραγωγη (και κάποια φωνητικά)  από τον Peter Tägtgren (Abyss Studio), σήμα κατατεθέν Σουηδίας.

Στο μουσικό κομμάτι τώρα. Μια λεπτή ισορροπία καφρίλας και μελωδίας. Το χάσμα μεταξύ τους γίνεται πολύ μικρό και οι Naglfar πηδάνε από τη μια πλευρά στην άλλη συχνά ή έχουν από ένα πόδι σε κάθε πλευρά. Δεν θα νιώσετε στιγμή να σας χαιδεύουν τα αυτιά με πληκτράτες μελωδιούλες ούτε να σας πιπιλάνε αρμονικοί ρυθμοί. Ούτε όμως θα φτάσετε στο σημείο να χαθείτε σε ένα χάος από ταχύτητες και  θορυβώδεις παραμορφώσεις. Άσε που η παραγωγή δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο μιας και ακούς κάθε λεπτομέρεια, ακόμα και το μπάσο (πράγμα σπάνιο στο black metal). Μπορείς να παρακολουθήσεις την κάθε σύνθεση χωρίς να νιώθεις ότι τρως ασταμάτητες μαχαιριές πισώπλατα. Μπορεί οι ήχοι του ‘’Vittra’’ να υποκύπτουν στη θέληση του Σκοταδιού και της Αγριότητας αλλά όχι και στο αχανές Χάος.Έτσι ο ακροατής λαμβάνει τα σήματα που έχει άναγκη ως οπαδός του black metal χωρίς να ακούει την επανάληψη ενός riff σε μια σπηλιά με κάποιο κατσίκι να ουρλιάζει. Διαβολική ατμόσφαιρα, κτηνώδεις ήχοι, θριλερικά αλυχτίσματα που μολύνουν τα αυτιά μας σε μια πιο μελωδική και καθαρή μορφή. Με ζήλο και με παθιασμένα πλήκτρα δημιουργούν μυστικιστική διάθεση μόνο και μόνο για να την συντρίψουν με κακόβουλα riffs. Ρυθμοί που μαγνητίζουν (και headblnging κάνεις στο ‘’ Failing Wings’’) με κάποια από τα πιο διαπεραστικά φωνητικά που έχετε ακούσει ποτέ στο black metal. Μοναδικά καθαρά (και βαριά) φωνητικά στον δίσκο στο ομώνυμο τραγούδι από τον Nillson ενώ κάποια ακόμα ακούγονται στο ‘’ Exalted Above Thrones’’. Οι Naglfar δεν κατάφεραν ποτέ να βγάλουν ξανά τόσο αξιόλογο και ισορροπημένο δίσκο αλλά το ‘’Vittra’’ λειτουργεί σαν μια καλοκουρδισμένη φυλακή με ηχητικές κατάρες και ευλογίες μαζί.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.