Nightmare - Waiting for the Twilight

Nightmare-Waiting for the Twilight

Η Γαλλική σκηνή πρόσφερε αρκετές σημαντικές και ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες στο χώρο του κλασσικού heavy metal στα 80ς, με πολλές από αυτές να έχουν γαλλόφωνα φωνητικά. Αυτό σε κάποιους αρέσει πολύ και κάποιοι το μισούν μιας και η Γαλλική γλώσσα είναι πολύ ιδιαίτερη και αρκετά αταίριαστη (στο μυαλό μας) με το heavy metal. Εγώ πάντως τάσσομαι φανατικά προς την πρώτη ομάδα, δηλαδή αυτών που αγαπούν τα γαλλικά στο heavy metal. Τρανταχτό παράδειγμα οι Sortilege που κυκλοφόρησαν δυο δίσκους τραγουδισμένους σε διαφορετικές γλώσσες. Ε λοιπόν, στα γαλλικα είναι σαφέστατα καλύτερα, ίσως επειδή υπάρχει πάθος στη μητρική γλώσσα. Τέλος πάντων, εδώ θα ασχοληθούμε με τους Nightmare από τη Γκρενόμπλ που προτίμησαν την Αγγλική γλώσσα, τουλάχιστον μεταγενεστερα. Η μπάντα ξεκίνησε το 1979 παίζοντας punk rock και η μετεξέλιξη τους σε πιο heavy metal καταστάσεις έφερε ριζικές αλλαγές στη σύνθεση της μπάντας. Τα πρώτα demos τους περιείχαν Γαλλικό στίχο/τραγούδι με πιο σημαντικό το demo 83 που περιείχε τέσσερις γαλλόφωνες συνθέσεις οι οποίες θα έμπαιναν και στο ντεμπούτο τους ‘’ Waiting for the Twilight’’με αγγλικό στίχο και διαφορετικό τίτλο.  Δυστυχώς ο τότε τραγουδιστής τους έφυγε μετά το δίσκο και ο επόμενος δίσκος ‘’ Power of the Universe’’ κυκλοφόρησε με άλλον frontman to 1985 από την ίδια εταιρία, την Ebony Records. Τελικά τρία αργότερα η μπάντα διαλύεται για να επανασυνδεθεί το 1999 μετά τον θάνατο του Jean-Marie Boix (τραγουδιστή του δεύτερου δίσκου). Ο drummer τους Joe Amore αναλαμβάνει τα φωνητικά και ξεκινά ένα σερί αξιόλογων δίσκων heavy/power metal στις επόμενες δεκαετίες (με αρκετά συχνές αλλαγές στη σύνθεση τους). Στο ‘’Dead Sun’’ του 2016 έχει μείνει μοναδικό αυθεντικό μέλος ο μπασίστας (και αρχισυντάκτης του γαλλικού περιοδικού Metallian) Yves Campion ενώ το μικρόφωνο κρατά γυναικείο χέρι ενώ μόλις πριν μισό χρόνο κυκλοφόρησε ο τελευταίος (και πολύ καλός) δίσκος τους ‘’ Aeternam’’.

Αν θέλετε κλασσικό heavy metal που θυμίζει αγνές εποχές, μιλώντας πάντοτε για παραγωγές (στη συγκεκριμένη περίπτωση υπεύθυνος είναι ο Darryl Johnston, μηχανικός, παραγωγός και ιδρυτής της Ebony Records)  και ηχητικό συναίσθημα, πρέπει να διαλέξετε να ακούσετε το ντεμπούτο τους, ‘’Waiting for the Twilight’’. Μπετόχτιστοι ρυθμοί με διπλές κιθάρες να οργώνουν. Ο τότε τραγουδιστής τους Christophe Houpert, αφήνει τα γαλλικά και τραγουδά ξενόγλωσσα χωρίς να δυσκολεύεται ή να ζορίζεται. Η μουσική τους βγάζει πάθος και αυθορμητισμό. Σε κάτι περισσότερο από μισή ώρα (στο cd βρίσκουμε και τα τέσσερα γαλλόφωνα του demo 83) περίρρυτες μελωδίες που ξεδιψούν και τον πιο διψαλέο heavy metalά. Οι ρυθμοί δημιουργούν αισθητές σεισμικές δονήσεις όσο φοξές συγχορδίες σε μυούν στα μυστικά της μουσικής μας. Παλμοί απόλαυσης κυριαρχούν, όσο η ανδρική φωνητική σειρίνα σε μαγεύει. Οκτώ πανέμορφες συνθέσεις που βασίζονται μονάχα στην αγάπη τους για τη μουσική και μας την τροφοδοτούν και σε εμάς μέσω της αγνής μεταλλικής τους ενέργειας.

Παραδοσιακό heavy metal στη Γαλλία το 1984 από Βρετανό παραγωγό. Καταλαβαίνετε πως ηχητικά ήταν επηρεασμένοι από το n.w.o.b.h.m και μάλιστα ακούγονται και έτσι (πιο πολύ λόγω παραγωγής). Εννοείται ότι μιλάμε για πιο αιχμηρή και δυναμική μουσική. Μέγιστος έπαινος για τις ρυθμικές ακολασίες που χτίζουν τη βάση για να διαπρέψουν οι διπλές κιθάρες που ξεγλιστρούν με τις ιδρωμένες τους αρμονίες. Κάθε σύνθεση είναι ζωηρόχρομη και εντατική και δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα, τουλάχιστον όσο αφορά τη μουσική. Ευτυχώς για σλενα, οι ακροβασίες της φωνής φέρνουν μια περαιτέρω μελωδία που μπορείς να ταυτιστείς, να παρακολουθήσεις ευκολότερα, να τραγουδήσεις, να εθιστείς. Λατρεία τα ‘’ The Legend’’ (το μοναδικό με κάποια πλήκτρα), το θεικό ‘’ Waiting for the Twilight’’, ‘’ Too Late’’ χωρίς να υπάρχει ούτε μια μέτρια στιγμή στο δίσκο, το αντίθετο θα έλεγα.

 

 

Copyright 2022. All Right Reserved.