Ostrogoth - Ecstasy and Danger

Ostrogoth - Ecstasy and Danger (Full Album) - 1984

Ostrogoth-Ecstasy and Danger

Στην έναρξη των 80ς γεννήθηκαν πολλές Heavy metal  μπάντες. Το γνωστό κίνημα στο Ηνωμένο Βασίλειο έβγαλε κάποια συγκροτήματα που θα οδηγούσαν τις εξελίξεις. Και στην υπόλοιπη Ευρώπη όμως γεννιόντουσαν σημαντικές μπάντες και ας μη έγιναν πολύ γνωστές.  Πηγαίνοντας στο Βέλγιο, θα γνωρίσουμε τους Ostrogoth. Η μπάντα ξεκίνησε πίσω στο μακρινό 1980 μαζί με τους Acid και Killer (λίγο αργότερο μπαίνουν στο παιχνίδι και οι Cyclone και Crossfire) και ένα χρόνο κυκλοφορούν το πρώτο τους demo με την τότε σύνθεση τους. Σημαντικές αλλαγές παίρνουν μέρος με νέο τραγουδιστή και κιθαρίστα (δεύτερο) και η μπάντα σταθεροποιείται. Η Βέλγικη Mausoleum Records κάνει και αυτή τα πρώτα της βήματα κυκλοφορώντας το 1983 το ep των Ostrogoth, ‘’Full Moon Eyes’’(ΘΕΙΚΟΤΑΤΟΝ). Heavy Metal με όλη την ουσία των δυο λέξεων. Το ντεμπούτο τους ‘’ Ecstasy and Danger’’ παίζει να είναι το καλύτερο δείγμα Βελγικού Μέταλλου μέχρι σήμερα με μελωδίες και ατσάλι να γίνονται Ένα. Συνεχίζουν με το ‘’Too Hot’’ που είναι σαφώς πιο μελωδικό και πιασάρικο αλλά πάντοτε εξαιρετικός δίσκος. Τα πράγματα πάνε άσχημα στο εσωτερικό της μπάντας και έχουμε πολλές αλλαγές στη σύνθεση (και στην εταιρία) με μοναδικά εναπομείναντα μέλη τον drummer και τον Rudy Vercruysse (ένας εκ των δυο κιθαρίστων). Στην μπάντα έρχεται ο τραγουδιστής των Crossfire, αποκτούνε πλήκτρα κτλ. Και πάλι ο νέος τους δίσκος ‘’Feelings Of Fury’’ ακούγεται συνάμα μελωδικός αλλά και δυναμικός με τις δυο κιθάρες να οργώνουν τα ηχοτόπια. Αν και η μπάντα διαλύθηκε ευθύς αμέσως, πλέον είναι και πάλι ενεργή με ένα ep του 2015 να ακούγεται ευχάριστα. Η κατάρα του να χάνει αυτή η μπάντα τους κιθαρίστες τους από τα χέρια του Χάρου συνεχίζεται (τρεις μέχρι σήμερα) και το μέλλον της μπάντας και πάλι αβέβαιο.

Γιατί άραγε να μην γίνουν εξίσου γνωστοί με κάποιες Αγγλικές μπάντες και οι Ostrogoth; Δεν άξιζε η μουσική τους; Ας γελάσω δυνατά μαζί με όσους πραγματικά έχουν ακούσει το ‘’ Ecstasy and Danger’’. Δεν μπορεί, αν έχεις έρθει σε επαφή με το εναρκτήριο οκτάλεπτο  ‘’Queen of Desire’’, σίγουρα μέταλλο ρέει στις φλέβες σου ακόμα.  Φαρμακερά riffs και μελωδίες, φαρμακευτικό προιόν για αυτόν που αναπνέει heavy και εκπνέει metal.  Τρομεροί ρυθμοί, διπλές αποκαλυπτικές ριφομηχανές και μια φωνή που ακούγεται άκρως συναισθηματική. Πανέμορφη σύνθεση, άνετα συγκρινόμενη με τις πιο αγαπημένες maiden συνθέσεις χωρίς να μοιάζουν πουθενά μεταξύ τους. Ο τύπος βγάζει τα σωθικά του, δοξάζει κάθε λέξη που τραγουδά.  Ο λόρδος των τυμπάνων χτυπάει με μανία. Ε μα ο δίσκος ονομάζεται Έκσταση και Κίνδυνος. Αυτό δέχεσαι ακούγοντας το ομώνυμο τραγούδι. Δεν υπάρχουν εμβριθείς στίχοι και νόημα, υπάρχουν μόνο εκστατικοί ρυθμοί και επικίνδυνα riffs. Και εθιστικές μελωδίες. Και πολεμικές ιαχές. Και συναισθηματικές εξάρσεις. Και υπερταχύτητες α λα Raven. Και σόλος που θα κλονίσουν τον κόσμο σου. Και…και…και…

Πέντε άνθρωποι συμμαχούν και συντάσσουν ιδέες, συνθέτουν  και ενορχηστρώνουν μουσική που σαν και αυτή λίγοι είχαν ακούσει ή δημιουργήσει μέχρι το 1983-4, πόσο μάλλον σε μια σχετικά μικρή χώρα σαν το Βέλγιο (σαν την Ελλάδα πάνω-κάτω).Βαρυμεταλλικές δυνάμεις συγκεντρώνονται και εισβάλλουν στο ανθρώπινο αυτί υποτάσσοντας το.  Μια μπάντα αρμόδια να σε διασκεδάσει και να σε διαφεντέψει συνάμα, απλά  στροβιλίζοντας το βινύλιο ή το cd και δίνοντας βάση στο σόλο του ‘’Scream Out’’. Ή το  μπασοπολυβόλο του ‘’ Lords of Thunder’’ (οκ, εδώ υπάρχουν συγκρίσεις Maiden λόγω ότι το μπάσο ακούγεται σαν κυρίαρχο όργανο). Ποιανού σβέρκος δεν θα ξεκολλήσει από τους ώμους ακούγοντας το; Άλλες δυο συνθέσεις για να κλείσει ο δίσκος. Το πρώτο, πάντοτε ηχητικά ανάμεσα στο  Αγγλικό κίνημα και στο Τευτονικό Speed Metal με τις μελωδίες να έχουν κυρίαρχο ρόλο, ιδιαίτερα  στα φωνητικά που πάντοτε έχουν δουλευτεί να ακούγονται πιασάρικα. Το δεύτερο, το λές και μπαλάντα. Κομμένες οι ταχύτητες, η φωνή ακόμα πιο μπροστά, πονιάρικος στίχος, θλιμμένο σολάρισμα. Πάντοτε όμως σκληροπυρηνικά και μεταλλικά, έτσι όπως το μάθαμε και το αγαπήσαμε στα 80ς΄.

Copyright 2023. All Right Reserved.