Vodu - Seeds Of Destruction

Vodu ‎– Seeds Of Destruction

Κάθε χώρα έχει κάποιες μπάντες  που χάθηκαν στη λήθη ή ακουστηκαν από ελάχιστα ζευγάρια αυτιά ανα τον κόσμο. Σειρά έχει η Βραζιλία και οι Power/Speed Metalles Vodu  από το São Paulo. Ξεκίνησαν το 1984 (ναι, τόσο παλιοί) και κυκλοφόρησαν δυο demos μέχρι την επόμενη χρονιά. Το 1986 προστίθεται και δεύτερος κιθαρίστας στην μπάντα ενώ κυκλοφορεί και το ντεμπούτο ‘’ The Final Conflict’’ από την Rock Brigade Records. Ριζικές αλλαγές στην μπάντα με μοναδικούς εναπομείναντες στη μπάντα το ρυθμικό ντουέτο. Όταν αλλάζει ο τραγουδιστής και οι δυο κιθαρίστες, λογικό είναι να υπάρχει και μεγάλη αλλαγή είτε προς το καλύτερο είτε όχι. Το 1988 και από την ίδια εταιρία κυκλοφορεί το ‘’ Seeds of Destruction’’ ενώ ένα χρόνο αργότερα το ep ‘’No Way’’. Φθάνοντας στο 1993 και μένοντας με ένα κιθαρίστα πλέον, κυκλοφορούν το πιο μελωδικό ‘’ Endless Trip’’ από την Dynamo Records και χάνονται στη λήθη.  Το συγκρότημα επανασυνδέθηκε το 2007 υπό το όνομα Vodu 30 Anos (χρόνια) για να γιορτάσουν τα 21χρόνια από την κυκλοφορία του ντεμπούτου. Το απρόσμενο είναι ότι η δύνθεση του ντεμπούτου μαζί με ένα δεύτερο κιθαρίστα είναι πλέον μόνιμα μαζί και κυκλοφόρησαν νέο δίσκο με το όνομα Walking with Fire από την Βραζιλιάνικη Cult Metal.  Η ίδια εταιρία προέβη σε επανακυκλοφορία των δυο πρώτων δίσκων της μπάντας σε cd με επιπλέον υλικό που τα κάνει πιο θελκτικά.

Μπορεί η επανακυκλοφορία του ντεμπούτου να περιείχε μόνο ένα επιπλέον (ακυκλοφόρητο όμως) τραγούδι αλλά σε αυτή του ‘’ Seeds of Destruction’’ πρόσθεσαν όλο το ep του ‘’No Way’’ ενώ υπάρχει και ένα DVD με συναυλία της μπάντας στην πόλη τους το 1988. Ξεκινάμε με τον  ίδιο τον δίσκο. Σπινταριστό Power Metal με αρκετά υψίσυχνα φωνητικά. Αν δεν γνωρίζεις χώρα προέλευσης, είσαι σίγουρος για Αμερική, απλά για Βόρεια και όχι Νότια. Και όμως οι Βραζιλιάνοι παραδίδουν αγανακτισμένο μέταλλο γεμάτο πόρωση, χωρίς να κάνουν την τεχνική ή συνθετική υπέρβαση. Το πρώτο όπως και άλλα τραγουδια είναι συνθέσης τους Góis, παλιού τραγουδιστή της μπάντας ενώ όλοι έχουν παρει μέρος στις συνθέσεις (διαφορετικοί σε κάθε τραγούδι) χωρίς να λείπει ούτε ο μπασίστας Cagni.  Γενικότερα παίζει μεγάλο ρόλο στον ήχο της μπάντας μιας και το μπάσο ακούγεται μπροστά στην παραγωγή την οποια έχει επιμεληθεί ο ίδιος. Στο ‘’ Nothing to Lose’’ ακούμε και την φωνή του αείμνηστου, δεκαεπτάχρονου τότε Matos (Viper/Angra). Οι συνθέσεις είναι αρκετά απλές σαν δομή (διότι ακούμε κάποια πολύ ζόρικα σημεία σε κιθάρες και μπάσο) και στοχευμένες, όπως γενικότερα όλο το Metal των 80ς. Βρίσκονται σε γρήγορα τροχιά, οι κιθάρες παίρνουν φωτιά, υπάρχει περηφάνια για την μουσική που υπηρετούν. Η σχετικά μέτρια παραγωγή αμβλύνει λιγάκι την αιχμηρότητα του ήχου τους αλλά και πάλι η επιθετικότητα τους είναι στο μέγιστο βαθμό. Λεπτομέρειες που χωλαίνουν το τελικό αποτέλεσμα υπάρχουν (κάποια άκυρα φωνητικά, κάποια άδεια σημεία, η μέτρια παραγωγή που προαναφέρθηκε, η έλειψη 1-2 τραγουδιών που θα σε κολλήσουν στον τοίχο και θα το σιγοτραγουδάς μέχρι να πεθάνεις κτλ) αλλά σίγουρα το άκουσμα στους Vodu είναι ευχάριστο, γεμάτο ενέργεια και άκρως μεταλλικό και οργανικό. Ένας δίσκος όχι για αυτούς που γνωρίστηκαν με την μουσική μας πρόσφατα αλλά γι αυτούς που θέλουν να τα έχουν ακούσει όλα.

Το καλό με την συγκεκριμένη έκδοση είναι ότι υπάρχει και το ep το οποίο είναι πολύ καλό. Περιέχει δυο live εκτελέσεις από το ντεμπούτο τους (πάρα πολύ ωραία τραγούδια), μια αδιάφορη διασκευή σε Clash ενώ τα δυο ορχηστρικά καινούρια τραγούδια (σαφώς καλύτερα του δίσκου) έδειχναν ένα λαμπρό μέλλον για την μπάντα.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.