- Home
- Spiral Architect - A Sceptic's Universe
Spiral Architect - A Sceptic's Universe
Spiral Architect-A Sceptic's Universe
Όσοι πιστοί του τεχνικού-προοδευτικού-διαστημικού metal, προσέλθετε. Για εσάς που δεν χορταίνετε να ακούτε Psychotic Waltz, Twisted Into Form και Watchtower, υπάρχει εναλλακτική, λέγεται Spiral Architect και έρχεται από Νορβηγία. Δυστυχώς, το φάρμακο τους πρέπει να το παίρνετε σε μικρές ποσότητες διότι είναι πολύ δυνατό αλλά και λιγοστό. Μόνο ένας δίσκος και γι αυτούς, το ‘’A Sceptic’s Universe’’ που κυκλοφόρησε μέσω της Sensory Records το 2000. Η μπάντα βέβαια προ υπήρχε. Ήδη από το 1993 η παρέα των Lars K. Norberg (μπάσο), Steinar Gundersen (κιθάρες) και Asgeir Mickelson (drums) ήταν μαζί. Δυο μέλη των μετέπειτα Twisted Into Form ήταν στις τάξεις τους, οι Kaj Gornitzka (κιθάρα) και Leif J. Knashaug (φωνή) και με αυτή τη σύνθεση βγήκε το πρώτο demo δυο τραγουδιών το 1996 (εκ των οποίων το ‘’Fountainhead’’ το χαρήκαμε και στο ‘’ ’A Sceptic’s Universe’’). Η πρώτη και τελευταία αλλαγή στην σύνθεση έρχεται πίσω από το μικρόφωνο ,με τον Øyvind Hægeland των επίσης αδικοχαμένων Manitou να αναλαμβάνει τα φωνητικά και με αυτή τη τέλεια χημεία να δημιουργούνται τα υπόλοιπα τραγούδια του ντεμπούτου. Η μπάντα ποτέ δεν διέλυσε μια ποτέ δεν έκανε και κάτι περισσότερο μιας και όλοι έβγαλαν τα προς το ζει από άλλες, γνωστότερες μπάντες.
Χωρίς σάλιο. Μακριά τα ευαίσθητα αυτιά. Στο πρώτο κλάσμα δευτερολέπτου, δέχεσαι ανεκδιήγητη επίθεση ήχων. Τίποτα βατό, τίποτα απλό. Φανταστείτε ότι ακούτε το ‘’ A Social Grace’’ των Psychotic Waltz σε πιο διεστραμμένους τόνους, με πιο διαστημική υφή, σε ανώτερα μαθηματικά. Το μπάσο είναι η στεριά γύρω από την θάλασσα. Στιβαρό, αρπακτικό, ξεσαλώνει ασταμάτητα, σε εισάγει στον λαβύρινθο της ηχητικής τους μαύρης τρύπας. Η φωνή του Hægeland μοιάζει απίστευτα σε αυτή του Buddy Lackey, σε επίπεδο ύβρεως αν δεν ξέραμε ήδη από τους Manitou ότι είναι το φυσικό του. Άσε που τέτοια φωνή δεν αντιγράφεται τόσο εύκολα, και δεν είναι μόνο η χροιά, αλλά ο τρόπος που τραγουδά, οι φωνητικές τους μελωδίες, οι σχιζοφρενικές του τάσεις. Σχιζοφρένεια. Λέξη-κλειδί για την μουσική των Spiral Architect. Όπως και η υπερβολή. Εδώ τα πάντα είναι παράλληλα και όμως ταυτίζονται. Κάθε όργανο ακολουθεί τον δικό του δρόμο και όμως όλα ακούγεται μέρος του ίδιου σώματος. Η μυστηριακή σοφία της Μουσικής έχει ευλογήσει τον καθένα από αυτούς στο τεχνικό κομμάτι.
Στο συνθετικό από την άλλη, κάποιοι κερδίζουν περισσότερα εύσημα από τους άλλους. Σχεδόν σε όλες τις συνθέσεις συμμετέχει ο Norberg ( εκτός του ‘’Conjuring Collapse’’, μια σύνθεση εξ’ ολοκλήρου του Haegeland). Λογικό και ακόλουθο να ακούγεται το μπάσο τόσο ηχηρό όταν ο βασικός συνθέτης της μπάντας είναι ο μπασίστας. Φαντάζομαι βέβαια ότι ευκόλως εννοούμενο ότι τα riffs σε ένα τέτοιο δίσκο οργιάζουν ανεξέλεγκτα. Εξ’ ουρανού μάννα που ταίζει τα εγκεφαλικά μας κύτταρα μέχρι σκασμού. Είτε με ρυθμικές, είτε με lead, είτε με ακουστικές κιθάρες, τα riffs πέφτουν βροχή και δεν μένει γωνία του μυαλού στεγνή. Στο ‘’ Occam's Razor’’ έχουν και τον πολύ Sean Malone να παίζει stick bass όσο προγραμματισμένοι διαστημικοί ήχοι από τον Andreas Moxnes σε στέλνουν στον αγύριστο. Όχι ότι τους χρειάζονται οι έγχορδες θεριστικές μηχανές των Spiral Architect. Τα κρουστά δίνουν σχήμα στην ζωή κάθε σύνθεσης και αλλαγή στην αλλαγή συντρίβει την κοινοτυπία κάτω από το τεράστιο βάρος του τεχνικού μα και συνθετικού ενδιαφέροντος. Τα λαμπάκια της ψυχής σου αναβοσβήνουν σε σήματα μορς σε τραγούδια σαν το ’’Cloud Constructor’’ και φωταγωγούν ακόμα και την πιο σκοτεινή πλευρά σου. Διαβάστε με τα αυτιά σας τα εννιά κεφάλαια της Χαοσοφίας και ρυθμίστε τις αποδώσεις του σώματος σας στο 101%. Απεριόριστες δυνατότητες μετατρέπονται σε απεριόριστες ηχητικές ικανότητες και δίνονται μέσα από δυσπρόσιτες μελωδίες και αγωνιώδεις αλλαγές. Α, και μια συμβουλή σε μουσικούς που θα ακούσουν τον συγκεκριμένο δίσκο. DON’T TRY IT AT HOME!!!!